Myndighederne skal også holde øje med, at borgerne holder loven eller tage stilling til henvendelser, hvor borgerne ønsker noget fra det offentlige. Ofte skal myndighederne anvende regler, hvor fortolkningen af regler kan være vanskelig, og kravene til sags-behandlingsprocedurerne er høje. En fodfejl kan have store konsekvenser - både for de borgere og virksomheder, som behandles forkert, men også for den myndighed, der laver fejl.
I de situationer, hvor myndigheder er overladt et skøn, stilles der krav om saglighed og proportionalitet - og lighedsgrundsætninger skal overholdes. Konsekvensen kan blive, at der er uklare grænser for afgørelsernes rækkevidde.
Folketinget ændrer i stærkt stigende grad lovgivningen, så der er meget, der skal følges med i og være opdateret med.
Hvis ikke man som myndighed er helt opdateret med reglerne, så kan det medføre, at afgørelser bliver ugyldige og/eller at myndigheden bliver ansvarlig for forkerte beslutninger.
Medarbejderne hos HjulmandKaptain har indgående og betydelig erfaring med at løse de forvaltningsretlige problemstillinger, som opstår i mødet mellem myndighederne og borgere og virksomheder. Vi rådgiver dagligt især kommuner og erhvervsvirksomheder om offentligret og fører mange principielle sager ved domstolene. Vi rådgiver ligeledes om kommunalret, som du kan læse mere om her
Vi hjælper blandt andet med:
- Spørgsmål om hjemmel og fortolkning
- Grænserne for forvaltningsretlige skøn
- Rækkevidden af forvaltningsloven og offentlighedsloven
- EU-retlige krav til forvaltningsmyndigheder
- Forvaltningens brug af tvangsindgreb og oplysningspligter
- Retssagsbehandling af forvaltningssager
Inden for mere specielle områder, rådgiver vi blandt anden inden for:
- Planloven
- Miljølovgivning
- Udbud
- Ekspropriation