Skader opstået som tog- og letbanepassager – Kend dine erstatningsmuligheder

Indsigt
28.09.2023

Vidste du, at du som tog- og letbanepassager har en særlig ret til erstatning for skader, der opstår, mens du er passager?

Mange ved det ikke: Men tog- og letbanepassagerer, som kommer til skade, mens de kører i enten tog eller letbane – samt i forbindelse med ind- eller udstigning – er omfattet af en særlig erstatningsbestemmelse. Du kan læse mere om dine muligheder for erstatning ved passagerulykker længere nede i artiklen her.

 

Erstatningsbestemmelse fra år 1913 er stadig gældende i dag

Bestemmelsen blev indført for mere end 100 år siden på grund af en alvorlig togulykke i 1913 med mange omkomne og tilskadekomne.

 

Man kunne efterfølgende ikke finde ud af, hvem der var ansvarlig for ulykken, og derfor vedtog man en bred erstatningsbestemmelse, som i dag findes i jernbanelovens § 49, og som har følgende ordlyd:

”Jernbanevirksomheden skal erstatte skader på passagerer […], hvis skaden […] er en følge af en begivenhed i forbindelse med jernbanebefordring under passagerens ophold i tog eller under dennes ind- eller udstigning. ”

 

En særlig bestemmelse – hvorfor?

Jernbanevirksomhed omfatter både almindelige tog som DSB, Arriva mv. men også letbanedriften i Aarhus og Odense.

 

Der findes en lignende bestemmelse i færdselsloven, men udtrykket ”begivenhed” dækker mere bredt i jernbaneloven end i færdselsloven, hvor det er en betingelse for dækning, at der skal være sket et ”færdselsuheld”.

 

En ”begivenhed” kan derfor både være en alvorlig togulykke, som for eksempel Storebælt-ulykken i januar 2019, hvor mange kom alvorligt til skade, men det kan også være mindre begivenheder, hvor det kun går ud over en enkelt eller få personer. Et eksempel herpå kunne være, hvis en passager får bagage i hovedet eller snubler på vej ud eller ind af toget eller letbanen.

 

Disse erstatningsposter dækker ulykker i tog eller letbane

Du kan læse mere om, hvilke erstatningsposter du er berettiget til, hvis du er kommet til skade som følge af en begivenhed ombord på et tog her.

 

Vi har også udgivet en podcast om at få erstatning efter erstatningsansvarsloven. Du kan lytte, der hvor du normalt hører dine podcasts ved at søge på ”HjulmandKaptain”, eller du kan finde podcasten her.

 

Det er en betingelse for erstatning, at der er årsagssammenhæng mellem begivenheden og personskaden. Du kan læse meget mere om, hvad det vil sige, at der er årsagssammenhæng her.

 

Lad HjulmandKaptains specialister i personskadeerstatning hjælpe dig

Står du i en situation, hvor du er tvivl om, hvorvidt du er berettiget til erstatning efter en passagerulykke, og har du brug for en gratis vurdering, så er du altid velkommen til at kontakte vores specialister i personskadeerstatning for at høre om dine muligheder for erstatning.

Del:

Søger du sparring og juridisk rådgivning?

Hos HjulmandKaptain er vores advokater specialister i personskadeerstatning. Kontakt os for at høre nærmere eller læs mere om, hvordan vi kan hjælpe dig.

 

Læs mere

Tilmeld dig
HjulmandKaptains
nyhedsbrev

Få nyheder, invitationer til arrangementer, gode råd og viden om jura inden for de fagområder, der interesserer dig.

 

Ja tak, hold mig opdateret