Separation & Skilsmisse

Separation og skilsmisse

En separation og skilsmisse er en svær situation. Det er derfor vigtigt, at processen foregår roligt, specielt, hvis der er børn involveret. Et godt samarbejde med en forstående skilsmisseadvokat er en god start på en vanskelig situation.

Såfremt du eller din ægtefælle vil separeres eller skilles, skal du/I udfylde en anmodning om separation eller skilsmisse ved brug af NEM-id på Familieretshusets hjemmeside. Såfremt du/I er fritaget for at modtage digital post, kan der printes et ansøgningsskema, som udfyldes og indsendes til Familieretshuset. Se ansøgningsskemaer digitalt og til print nederst på Familieretshusets side her

Som ægtefæller kan I blive skilt uden først at være separeret, såfremt følgende betingelser er opfyldt:

  • I skal være enige om at blive direkte skilt 
  • I skal være enige om, hvorvidt der skal være et ægtefællebidrag
  • hvis I har boet sammen i en lejebolig, skal I være enige om, hvem af jer der eventuelt fortsætter med at bo der 

Hvis din ægtefælle ikke vil skilles, skal I være separeret i 6 måneder, før Familieretshuset kan bevillige skilsmissen. Du kan godt udfylde og indsende ansøgningen om skilsmisse til Familieretshuset, selvom din ægtefælle ikke vil medvirke hertil. Gør du dette, vil I blive indkaldt til et møde i Familieretshuset, hvor I vil modtage hjælp til at komme videre og finde en løsning.

I visse tilfælde er det muligt at blive skilt uden en forudgående separationsperiode, selvom I ikke er enige om skilsmissen. Dette er muligt når:

  • I på grund af uoverensstemmelser har levet adskilt i de sidste 2 år
  • Du eller din ægtefælle har være utro (her skal tredjeparten underskrive en speciel tredjepartserklæring, hvori det bekræftes, at tredjeparten har haft et seksuelt forhold til den af jer, der har været utro)
  • Du eller din ægtefælle har udøvet forsætlig vold og/eller seksuelt overgreb mod den anden ægtefælle, mod jeres børn, mod familiens nærmeste pårørerende eller mod andre børn
  • Der foreligger bigami. Det vil sige, at en af jer er gift med flere på samme tid
  • Du eller din ægtefælle ulovligt har ført jeres børn ud af landet eller ulovligt tilbageholder børnene i udlandet.

Hvordan foregår en separation/skilsmisse?

Vi anbefaler, at du som det første tager kontakt til en skilsmisseadvokat.

Skilsmisseadvokaten kan hjælpe dig med at sikre, at du udfylder anmodningen om separation eller skilsmisse korrekt, således at du eksempelvis ikke uden videre fraskriver dig retten til at modtage ægtefællebidrag. Det er derfor en rigtig god idé, at anmodningen om separation eller skilsmisse ikke bliver sendt afsted til Familieretshuset, før du har været et smut forbi skilsmisseadvokaten.

Efter mødet med skilsmisseadvokaten sendes ansøgningen til behandling hos Familieretshuset. Din separation/skilsmisse er nu i proces.

Såfremt I vælger separation, er det herefter et krav, at I inden for en periode på 3 måneder er flyttet fra hinanden og ikke genoptager samlivet. Gør I dette, bortfalder separationen, og I skal starte processen forfra.

Er I enige om separationen eller skilsmissen samt vilkårene herfor, udsteder Familieretshuset en bevilling til separation eller skilsmisse.

I vil være separeret eller skilt med virkning fra den dato, bevillingen er udstedt.

Hvis I ikke er enige, indkaldes I til et møde i Familieretshuset - en såkaldt vilkårsforhandling - hvor en sagsbehandler hjælper jer med at finde en løsning. Dette møde kan ikke fravælges.

Opnår I enighed på mødet, udsteder Familieretshuset en bevilling til separation eller skilsmisse.

Hvis I efter mødet forsat ikke er enige, kan I bede Familieretshuset om at sende sagen videre til retten. Retten træffer herefter den endelige afgørelse i sagen.

Du kan læse mere om Separation og Skilsmisse under punkterne BodelingForældremyndighed & Børnebidrag samt FAQ.

Såfremt du har spørgsmål til juraen omkring separation og skilsmisse, er du altid meget velkommen til at kontakte os på telefon 7015 1000 eller mail@70151000.dk

Kontakt

Tak for din henvendelse

Vi har sendt dig en kvittering via mail og kontakter dig hurtigst muligt.

Har du spørgsmål vedr. skilsmisse eller separation?

Vores advokater står klar til at hjælpe

Udfyld felterne, så kontakter vi dig hurtigst muligt.

Vi anbefaler, at du ikke indtaster nogle følsomme personoplysninger (f.eks. helbredsoplysninger) eller cpr. nr. i kontaktformularen.

Se vores persondatapolitik her