Hvornår kan du få godtgørelse for svie og smerte?

Nyhed
13.04.2023

Godtgørelse for svie og smerte er en erstatningspost, som du finder i erstatningsansvarslovens § 3. Erstatningsposten med svie og smerte kan komme til udbetaling, når en række betingelser er opfyldt. Betingelserne for denne erstatning er, at der skal foreligge et ansvarsgrundlag, og der skal være årsagssammenhæng mellem skader og gener.

Hvornår er du berettiget til erstatning?

Godtgørelse for svie og smerte kan du være berettiget til i to situationer:

  • Når du har været syg (som følge af den ansvarsbærende begivenhed).
  • Når du ikke har været syg, men når der foreligger særlige omstændigheder (som følge af den ansvarsbærende begivenhed).

 

Syg betyder i denne sammenhæng, at du er sygemeldt fra dit arbejde. Hvis du ikke havde arbejde på skadestidspunktet, så har du ret til svie og smerte, hvis du ville have været syg, såfremt du havde haft et arbejde. Det gør sig gældende for eksempelvis arbejdsløse, pensionister, studerende mv.

 

Dit krav på svie og smerte stopper, når du kan begynde at arbejde igen. Det gælder også, selvom du slæber dig på arbejde og kun kan arbejde få timer om dagen.

 

Du kan imidlertid også have krav på godtgørelse for svie og smerte, selvom du kan arbejde, hvis der foreligger særlige omstændigheder.

 

Særlige omstændigheder kan være:

  • Hvis du kun arbejder få timer om dagen.
  • Hvis du fortsat er under behandling.
  • Hvis dine gener er ekstraordinært smertefulde.

 

Efter praksis vil du dog kun være berettiget til halv takst ved godtgørelse for svie og smerte, når der foreligger særlige omstændigheder. I nogle ulykkesforsikringer kan der endvidere være dækning for noget, som minder om svie og smerte, men som går under betegnelsen hospitalskompensation eller lignende.

 

Har du spørgsmål eller brug for rådgivning?

Vil du vide mere om godtgørelse for svie og smerte, eller har du spørgsmål til en sag, så er du altid velkommen til at kontakte os for en uforpligtigende vurdering og drøftelse af din situation.

Del:

Tilmeld dig
HjulmandKaptains
nyhedsbrev

Få nyheder, invitationer til arrangementer, gode råd og viden om jura inden for de fagområder, der interesserer dig.

 

Tilmeld nyhedsbrev