Er du sigtet i en straffesag?

Hvis du bliver sigtet i en straffesag, får du automatisk visse rettigheder.

 

Du har f.eks. ret til ikke at udtale dig til politiet, eller til at vente med at udtale dig, indtil du er repræsenteret af en forsvarer.

Som sigtet i en straffesag har du ret til at være repræsenteret af en forsvarer, som blandt andet kan rådgive dig i forbindelse med afhøringer ved politiet.

 

Du er velkommen til at ringe til os for at høre mere om dine rettigheder og få en uforpligtende snak om din sag.

 

Nedenfor kan du læse mere om dine rettigheder som sigtet og få svar på de typiske spørgsmål, der opstår, når man er sigtet i en straffesag.

 

Din ret til en forsvarer

Uanset hvilken type straffesag du er sigtet i, har du ret til at have en forsvarer, som kan hjælpe dig i forbindelse med din straffesag. Din forsvarer har adgang til at overvære afhøringer af dig og til at overvære visse andre efterforskningsskridt.

 

I de fleste tilfælde kan du få beskikket en forsvarer til at varetage dine interesser under efterforskningen. At din forsvarer beskikkes betyder, at salæret til forsvareren i første omgang betales af staten. Politiet har pligt til at vejlede dig om din mulighed for at få en forsvarer beskikket.

 

Uanset om du kan få en forsvarer beskikket eller ej, kan du bede om, at en bestemt advokat skal hjælpe dig under straffesagen.

 

Hvis du ønsker en af vores strafferetsadvokater som din forsvarer, kan du kontakte os direkte eller give politiet besked herom.

 

Hvis du er under 18 år, er det dine forældre, der kan vælge din forsvarer.

 

Afhøring ved politiet – hvordan er dine rettigheder?

Du har ret til ikke at udtale dig til politiet, eller til at vente med at udtale dig, indtil du er repræsenteret af en forsvarer.

 

Inden afhøringen af dig skal politiet gøre dig opmærksom på dine rettigheder og fortælle dig, hvad du er sigtet for.

 

Unge under 18 år

Hvis du er under 18 år og bliver sigtet i en straffesag, underretter politiet dine forældre. Politiet underretter også de sociale myndigheder i din kommune.

 

En repræsentant fra de sociale myndigheder får adgang til at overvære afhøringen af dig hos politiet eller i retten, og i nogle tilfælde kan dine forældre også være til stede under en afhøring.

 

Hvis du vil være sikker på at have én med til afhøringen, som kan hjælpe og rådgive dig under afhøringen, kan du anmode om en forsvarer. HjulmandKaptains strafferetsadvokater står selvfølgelig klar til at hjælpe dig.

 

Her kan du læse mere om straffesagers behandling, når sigtede eller tiltalte er unge under 18 år

 

Omkostninger

Hvis sagen ikke opfylder betingelserne for, at du kan få beskikket en forsvarer, skal du selv betale omkostningerne til din forsvarer.

 

Hvis du har fået beskikket en forsvarer, og sagen afsluttes uden dom, ved at politiet opgiver sagen, vil omkostningerne til din forsvarer blive betalt af staten.

 

Hvis du har fået beskikket en forsvarer, og du bliver tiltalt, vil omkostningerne til din forsvarer blive fastsat af retten i forbindelse med afgørelsen af straffesagen.

 

Udgangspunktet er, at du skal betale omkostningerne, hvis du bliver fundet skyldig i retten. Uanset straffesagens resultat vil salæret til din forsvarer dog i første omgang blive betalt af staten.

Mangler du advokathjælp?

 

Vil du vide mere, eller har du brug for hjælp, så udfyld felterne. Så kontakter vi dig hurtigst muligt og senest den følgende hverdag.

 

Vi anbefaler, at du ikke indtaster nogle følsomme personoplysninger (f.eks. helbredsoplysninger) eller cpr. nr. i kontaktformularen. Se vores persondatapolitik her

Tilmeld dig
HjulmandKaptains
nyhedsbrev

Få nyheder, invitationer til arrangementer, gode råd og viden om jura inden for de fagområder, der interesserer dig.

 

Tilmeld nyhedsbrev