26 jun 2020

Ophavsret og musik - Hvilke regler gælder for udgivelse af coverversioner?

Musik er beskyttet som kunst i medfør af den danske ophavsretslovs § 1, stk. 1. Beskyttelsen medfører, at ophavsmanden til et stykke musik har en eneret til at råde over musikken, eksempelvis i forhold til at fremstille eksemplarer eller ved at gøre musikken offentligt tilgængelig. Men hvilke regler gælder, når man udgiver en coverversion af et eksisterende musikværk?

Ophavsmanden skal krediteres og honoreres

Hvad angår udgivelsen af coverversioner følger det af ophavsretslovens § 4 sammenholdt med § 2, at man som kunstner lovligt kan udgive sin egen udgave af et musiknummer, så længe man har clearet rettighederne til musikværket med ophavsmanden.

At udgive en coverversion af en sang på de sociale medier, herunder YouTube og Instagram er således alene lovligt, hvis ophavsmanden selv, eller en organisation udpeget af ophavsmanden, har godkendt dette.

I praksis betyder det, at ophavsmanden skal krediteres og honoreres i forbindelse med, at coverartisten indspiller sin egen version af sagen.

Hvis coverversionen er tilstrækkelig original

Hvis den nye coverversion af musikværket er tilstrækkeligt original, vil coverartisten opnå en betinget ret i medfør af ophavsretslovens § 4, stk. 1, der indebærer, at coverartisten ligeledes får en eneret til at råde over coverversionen, herunder ved at fremstille eksemplarer eller gøre den tilgængelig for almenheden.

Når retten er betinget, betyder det, at coverartisten alene kan råde over sin coverversion med respekt for den originale version. Hvis ikke coverartisten har fået samtykke til at bearbejde det originale værk, vil coverversionen således ikke være lovlig.

Hvis du som musiker ønsker at udgive en coverversion af et eksisterende musikværk, er det altså vigtigt, at du indgår en aftale vedrørende rettighederne til musikken, da du ellers vil overtræde ophavsretsloven.

Indgåelse af aftale med NCB/KODA

De fleste musikere, komponister og tekstforfattere er medlemmer hos organisationen NCB/KODA, der forvalter musikernes rettigheder.

At NCB/KODA forvalter rettighederne betyder, at du kan indgå en aftale direkte med eksempelvis KODA om betaling og udnyttelse af en påtænkt coverversion.

Hvis ikke du på forhånd clearer rettighederne til musikken, vil det kunne betyde, at du udover at skulle fjerne musikken fra de sociale medier skal betale en kompensation til rettighedshaveren for den uretmæssige brug af den originale musik.

Har du spørgsmål eller brug for rådgivning?

Har du spørgsmål til rammerne for lovlig anvendelse af musik, eller bliver din musik kopieret uden dit samtykke, er du altid velkommen til at kontakte en af vores specialister inden for IPR for en uforpligtende drøftelse af dine muligheder.

Tak for din henvendelse

Vi har sendt dig en kvittering via mail og kontakter dig hurtigst muligt.

Har du brug for en advokat med speciale i ophavsret?

Vores advokater står klar til at hjælpe

Vil du vide mere, eller har du brug for hjælp, så udfyld felterne. Så kontakter vi dig hurtigst muligt.

Vi anbefaler, at du ikke indtaster nogle følsomme personoplysninger (f.eks. helbredsoplysninger) eller cpr. nr. i kontaktformularen.

Se vores persondatapolitik her