Har du overvejet at oprette et behandlingstestamente?

Nyhed
14.03.2019

Fra den 1. januar 2019 er det blevet muligt at oprette et behandlingstestamente. I et behandlingstestamente kan du registrere dine ønsker for livsforlængende behandling og genoplivning, som lægerne skal følge, hvis du kommer i en situation, hvor du ikke længere selv er i stand til at udtrykke din holdning til behandling.

I et behandlingstestamente kan du fravælge livsforlængende behandling og genoplivning i tre situationer:

  1. hvis du ligger for døden, og lægerne vurderer, at døden med stor sandsynlighed vil indtræde inden for dage til uger trods anvendelse af behandlingsmuligheder,
  2. hvis du er så invalideret og svækket på grund af sygdom, ulykke eller alderdom, at du aldrig igen kommer til at kunne tage vare på dig selv fysisk eller mentalt, samt
  3. hvis du er i en tilstand, hvor behandling kan redde dit liv, men lægerne vurderer, at de fysiske konsekvenser af sygdommen eller af selve behandlingen vil være meget alvorlige og lidelsesfulde.

  

I situation 2 og 3 har du mulighed for at bestemme, at dit fravalg af genoplivning kun skal respekteres, hvis dine nærmeste pårørende, din værge eller dine fremtidsfuldmægtige giver sin accept i den konkrete situation. Det er vigtigt at være opmærksom på, at de pårørende, din værge eller dine fremtidsfuldmægtige kun får det sidste ord, hvis du udtrykkeligt har skrevet det i dit behandlingstestamente.

 

Du kan også bestemme, at du ikke ønsker at blive behandlet med tvang for en fysisk sygdom, hvis du på tidspunktet for behandlingen ikke er i stand til at tage vare på dig selv. Dette sker efter lov om anvendelse af tvang ved somatisk behandling af varigt inhabile.

 

Hvad skal du gøre?
Du kan oprette dit behandlingstestamente ved at logge ind på sundhed.dk med dit NemID.

 

Du skal være fyldt 18 år for at oprette et behandlingstestamente.

 

Hvis du ikke opretter et behandlingstestamente

Ligger du for døden, og har du ikke oprettet et behandlingstestamente, vil lægerne som udgangspunkt forsøge at holde dig i live.

 

Hvis du tidligere har oprettet et livstestamente

Har du oprettet et livstestamente før 1. januar 2019, vil dette stadig være gældende, og du kan fortsat rette i det og slette det. Du kan godt oprette et behandlingstestamente, selvom du har et gældende livstestamente.

Det er ikke længere muligt at oprette et livstestamente, men kun et behandlingstestamente.

 

Har du brug for juridisk rådgivning eller spørgsmål i forbindelse med oprettelse af behandlingstestamente, er du altid velkommen til at kontakte os.

Tilmeld dig
HjulmandKaptains
nyhedsbrev

Få nyheder, invitationer til arrangementer, gode råd og viden om jura inden for de fagområder, der interesserer dig.

 

Tilmeld nyhedsbrev