31 okt 2019

Vedtægtsændring om udlejning af ejerlejligheder kræver enstemmighed

En ny kendelse fra Venstre Landsret fastslår, at en vedtægtsændring, som forbyder udlejning af lejligheder i mindre end 3 måneder, udgør et sådant indgreb i ejernes individuelle rettigheder, at vedtægtsændringen alene kan vedtages ved enstemmighed.

En ejerlejlighedsforening ønskede at forhindre foreningens medlemmer i at udleje deres ejerlejligheder til erhvervsmæssigt hoteludlejning såsom Airbnb. Foreningen ønskede, at lejlighederne skulle anvendes til helårsbeboelse. På en generalforsamling blev der derfor vedtaget en vedtægtsændring, som forbød udleje af lejlighederne i mindre end 3 måneder ad gangen. Vedtægtsændringen blev vedtaget med 2/3 flertal.

Ejerforeningen blev dog overrasket, da deres anmeldelse af vedtægtsændringen blev afvist af tinglysningsretten, blot to dage efter anmeldelsen blev indsendt.

Tinglysningen begrundede deres afvisning med, at en indskrænkning som denne måtte kræve enstemmighed, da det måtte betragtes som et indgreb i den enkelte ejers rettigheder over ejerlejligheden.

Tinglysningsretten fandt ikke, at formålet bag vedtægtsændringen kunne føre til andet resultat. Dette begrundede de med, at bestemmelsen ikke alene ville ramme hotellignende udlejning, men også ville forhindre almindelig udlejning i kortere perioder.

Sagen endte i Venstre Landsret, hvor tinglysningsretten fik medhold.

Landsretten var enig i, at vedtægtsændringen medførte et sådan indgreb i ejernes individuelle rettigheder, at vedtægtsændringen udelukkende kunne vedtages med samtykke fra alle ejere.

Har du spørgsmål omkring vedtægtsændringer i din ejerforening, er du altid velkommen til at kontakte os.

Tak for din henvendelse

Vi har sendt dig en kvittering via mail og kontakter dig hurtigst muligt.

Har du spørgsmål vedrørende vedtægtsændringer i din ejerforening?

Vores advokater står klar til at hjælpe

Vil du vide mere, eller har du brug for hjælp, så udfyld felterne. Så kontakter vi dig hurtigst muligt.

Vi anbefaler, at du ikke indtaster nogle følsomme personoplysninger (f.eks. helbredsoplysninger) eller cpr. nr. i kontaktformularen.