24. mar 2020

Hvordan er udlejere og lejere af butikslokaler stillet ved restriktioner pga. Covid-19?

24. mar 2020
De tiltag, som regeringen af flere omgange har indført pga. Covid-19, medfører, at en række erhvervsdrivende ikke må have åbent, f.eks. på grund af at de er beliggende i et storcenter, eller fordi de driver erhverv inden for en specifik branche, f.eks. restaurant.

I henhold til erhvervslejelovens § 23 har en lejer ret til at ophæve lejemålet eller kræve forholdsmæssigt afslag i lejen, hvis der opstår restriktioner i forhold til den måde, lejemålet kan anvendes på.

Det er dog vigtigt at skelne mellem, om restriktionen er rettet mod den virksomhed, som lejeren udøver, eller om det er grundet lokalets beliggenhed, f.eks. fordi det er beliggende i et storcenter.

Hvis restriktionen skyldes lejerens virksomhed, er det lejeren selv, der bærer risikoen for en restriktion, hvorfor der ikke er grundlag for at ophæve lejekontrakten eller kræve forholdsmæssigt afslag i lejen.

Hvis restriktionen skyldes lejemålets beliggenhed, er det endnu uvist, om der er ret til at hæve eller kræve forholdsmæssigt afslag i lejen, da reglen kun er blevet brugt i forhold til forbud mod en konkret ejendom, ikke som et generelt forbud.

Det er vores vurdering, at bestemmelsen ikke finder anvendelse i forhold til de restriktioner, som skyldes lejemålets beliggenhed, og som regeringens tiltag har medført. Dette skyldes, at restriktionen sker på baggrund af generelle samfundsforhold og kan ikke bebrejdes udlejer eller de lokaler, der udlejes.

På baggrund heraf er det vores vurdering, at man som udlejer rent juridisk ikke er forpligtet til at give et forholdsmæssigt afslag til lejer som følge af regeringens tiltag.

Kan du søge om kompensation?
Regeringens hjælpepakker gør det muligt for visse erhvervsdrivende at søge om kompensation til faste udgifter, herunder husleje.

Du kan læse mere om de forskellige muligheder her

Har du spørgsmål eller brug for rådgivning?
Da der kan være særlige forhold gældende, anbefaler vi, at du som udlejer eller lejer søger rådgivning om, hvordan du er stillet, hvis du bliver berørt af restriktioner i forbindelse med Covid-19/Coronavirus.

Du kan læse mere om de juridiske forhold i forbindelse med Covid-19 på denne side, hvor vi løbende opdaterer med nyheder og spørgsmål og svar vedrørende håndtering af Covid-19.

Tak for din henvendelse

Vi har sendt dig en kvittering via mail og kontakter dig hurtigst muligt.

Har du spørgsmål til, hvordan du som udlejer/lejer er stillet ifm. restriktioner pga. Covid-19?

Vores advokater står klar til at hjælpe

Vil du vide mere, eller har du brug for hjælp, så udfyld felterne. Så kontakter vi dig hurtigst muligt.

Vi anbefaler, at du ikke indtaster nogle følsomme personoplysninger (f.eks. helbredsoplysninger) eller cpr. nr. i kontaktformularen.

Se vores persondatapolitik her