En virksomhed lever af det brand og omdømme, der typisk igennem flere år er blevet opbygget. Man har derfor også som regel registreret sin virksomhed under dette domænenavn, da det er dette navn, som ens kunder kender og forbinder med virksomhedens produkter.

De fleste har formentlig prøvet at lave en slåfejl ved indtastningen af en internetadresse, hvorefter man pludselig ender på en anden hjemmeside, som reklamerer for produkter der er magen til eller som kan forveksles med de produkter, der kan købes på hjemmesiden, som man oprindeligt ønskede at komme til.

Et aktuelt eksempel er, hvis man i stedet for at taste www.rema1000.dk ved en fejl kommer til at skrive rema100.dk. Herved kommer man ind på en hjemmeside, der ikke har forbindelse til den originale hjemmeside.

Fænomenet kaldes typosquatting. Ordet kommer af det engelske typo=stavefejl og squattion=husbesættelse.

Typosquatterens formål med at registrere domæner, som baserer sig på stavefejl, er, at stjæle trafik fra den virksomhed, som brugeren egentlig ville besøge. Typosquatteren tjener penge på denne trafik igennem annoncer og lignende på hjemmesiden.

Virksomheden mister en del af den internettrafik, som egentlig var tiltænkt virksomheden samtidig med, at brugeren bliver bombarderet med annoncer fra andre og potentielt konkurrerende produkter.

Det er derfor vigtigt for virksomheden at tænke domænenavnene ind i sin IP strategi, således at man forsøger at udelukke eller begrænse mulighederne for typosquatting af ens domænenavn.

Dette kan gøres ved, at man selv registrerer de domænenavne, som ligger omkring virksomhedens domænenavn. Hermed sikres det, at det ikke er muligt for andre at registrere disse domæner og dermed typosquatte det oprindelige domænenavne.

En anden løsning vil være at overvåge domænerne, som kunne anvendes til typosquatting, og ved en krænkelse rette henvendelse til DK Hostmaster for at få domænet suspenderet, slettet eller blokeret.

Det anbefales i dette tilfælde, at man blokerer domænet, idet en sletning af domænet vil medføre, at typosquatteren atter kan registrere domænet.

En række betingelser skal være opfyldte for at en virksomhed får medhold i en klage om typosquatting. Det er blandt andet et krav, at typosquatteren har registreret mere end et domænenavn.

HjulmandKaptain bistår med udarbejdelse af klager over typosquatting, således krænkelsen med få omkostninger bringes til ophør hurtigst muligt.

Hvis du har oplevet typosquatting eller ønsker at høre mere, er du velkommen til at rette henvendelse til advokat Jakob Johnsen eller advokatfuldmægtig Jesper Laursen, som kan være behjælpelige med mulighederne for at sikre dit domænenavn bedst muligt.

Ligeledes anbefaler vi, at din virksomhed fastlægger en IP strategi, således at den værdi, som dit virksomheds brand, navn, produkter repræsenterer alene kommer din virksomhed til gode.

Book et møde med en af vore ansatte inden for fagområdet for en drøftelse af din virksomheds IP strategi.

Kontakt

Tak for din henvendelse

Vi har sendt dig en kvittering via mail og kontakter dig hurtigst muligt.

Har du en sag, hvor du mangler advokathjælp?

Book et gratis møde i dag

Vil du vide mere, eller har du brug for hjælp, så udfyld felterne. Så kontakter vi dig hurtigst muligt for at aftale et uforpligtende møde.