12. mar 2020

Nyt lovforslag på baggrund af Covid-19

12. mar 2020
Folketinget har fremsat et lovforslag, som skal foretage en række ændringer i epidemiloven. Det skal blandet ske ved, at sundheds- og ældreministeren får en række bemyndigelser.

I det nedenstående er de vigtigste punker i lovforslaget oplistet:

  • Sundheds- og ældreministeren skal kunne beordre folk at blive undersøgt af sundhedspersonale, at blive indlagt på et sygehus og at blive sat i isolation.
  • Sundheds- og ældreministeren skal kunne forbyde forsamlinger, arrangementer og begivenheder.
  • Sundheds- og ældreministeren skal kunne forbyde adgang til transportmidler og pålægge restriktioner på transportmidler.
  • Sundheds- og ældreministeren skal kunne fastsætte regler om oplysningsforpligtelser, så myndighederne kan opspore smittekilder.
  • Sundheds- og ældreministeren skal kunne fravige andre regler, som pålægger det offentlige forpligtelser, eller giver private krav mod det offentlige. Her tænkes på regler om f.eks. hurtig udredning og frit sygehusvalg.
  • Andre ministre skal i særlige tilfælde kunne fravige forpligtelser i andre regler, når det er nødvendigt for at forebygge eller inddæmme sygdommen.
  • Lovforslaget fjerner epidemilovens tidligere adgang til erstatning ved forebyggende foranstaltninger. Der indføres i stedet en bestemmelse, som giver adgang til erstatning ved ekspropriation. I bemærkningerne til lovforslaget fremgår det imidlertid, at foranstaltningerne efter lovforslaget ofte ikke vil skulle anses som ekspropriative indgreb.

Loven vil blive ophævet den 1. marts 2021.

Har du spørgsmål til det nye lovforslag eller dets betydning for dig, er du velkommen til at kontakte os. 

Tak for din henvendelse

Vi har sendt dig en kvittering via mail og kontakter dig hurtigst muligt.

Har du spørgsmål angående det nye lovforslag?

Vores advokater står klar til at hjælpe

Vil du vide mere, eller har du brug for hjælp, så udfyld felterne. Så kontakter vi dig hurtigst muligt.

Vi anbefaler, at du ikke indtaster nogle følsomme personoplysninger (f.eks. helbredsoplysninger) eller cpr. nr. i kontaktformularen.

Se vores persondatapolitik her