31 jan 2020

Indehaveren af www.popcorntime.dk dømt for medvirken til ulovlig streaming

Højesteret afsagde den 14. januar 2020 dom i sagen om indehaveren af den omdiskuterede hjemmeside www.popcorntime.dk, hvor indehaveren vejledte internetbrugere i brug af den ulovlige streamingtjeneste Popcorn Time (www.popcorntime.io).

”Download Popcorn Time gratis og vælg mellem tusindvis af fil og Tv-serier i HD”

Sådan lød opfordringen på hjemmesiden www.popcorntime.dk, som blev lanceret i 2014.

På hjemmesiden blev brugere vejledt om, hvordan man kunne anskaffe sig og bruge programmet Popcorn Time, som bl.a. kunne anvendes til at downloade og streame film og serier uden rettighedshavernes tilladelse.

Indehaveren vejledte endvidere hjemmesidens besøgende om brug af VPN, som kunne anvendes til at slette digitale fodspor.

På hjemmesiden var der derudover åben for Google-reklamer, således indehaveren kunne tjene reklamepenge. I alt nåede indehaveren at tjene omkring en halv million kroner, inden hjemmesiden blev lukket af myndighederne i august 2015.

Medvirken til strafbare forhold

Hvis man ved tilskyndelse, råd eller dåd bidrager til en forbrydelse, kan man straffes for medvirken efter straffeloven.

I denne sag var indehaveren ikke tiltalt for at krænke ophavsretsloven, men derimod for at medvirke til, at brugerne af hjemmesiden krænkede rettighedshaverne til utallige film og serier ved at streame dem ulovligt.

Foruden at have beskrevet i flere artikler, hvordan brugerne af hjemmesiden kunne bruge Popcorn Time og endda skjule brugen for rettighedshaverne, havde indehaveren også anført, at han ikke opfordrede brugere af hjemmesiden til at bruge tjenesten til at udføre ulovlige handlinger.

Retterne i både 1., 2. og 3. instans fandt dog, at indehaveren var skyldig i medvirken til grov krænkelse af ophavsretsloven.

I dommen henvises bl.a. til, at indehaveren ved brug af domænenavnet www.popcorntime.io tydeligvis havde associeret sig med programmet, og at han ved vejledning om brug af VPN og udfærdigelse af flere ansvarsfraskrivelser også tydeligt måtte have vidst, at programmet blev anvendt til ulovlige formål.

Du kan læse mere om dommen her

Samfundstjeneste og konfiskation

Indehaveren blev idømt en fængselsstraf på 6 måneder, men da han ikke tidligere var straffet og i øvrigt havde gode personlige forhold, blev straffen betinget af 120 timers ulønnet samfundstjeneste.

Herefter blev den ca. halve million i reklameindtægter, som han havde tjent på hjemmesiden, konfiskeret sammen med domænenavnet.

Under sagens forklaringer havde indehaveren forklaret, at han inden oprettelsen af hjemmesiden havde været i tvivl om, hvorvidt driften af en sådan hjemmeside ville være i strid med loven. Han rådførte sig dog blot ved nogle bekendte og ikke en advokat.

Hvis du overvejer at lancere en tjeneste, et program eller en hjemmeside, og du er tvivl om, hvilke regler du skal være opmærksom på, kan du altid kontakte vores specialister inden for ophavsret og IT-ret. Vi har mange års erfaring med internettets juridiske faldgruber og kan hjælpe dig i den rigtige retning allerede fra start.

Tak for din henvendelse

Vi har sendt dig en kvittering via mail og kontakter dig hurtigst muligt.

Har du brug for rådgivning vedrørende ophavsrettigheder eller designrettigheder?

Vores advokater står klar til at hjælpe

Vil du vide mere, eller har du brug for hjælp, så udfyld felterne. Så kontakter vi dig hurtigst muligt.

Vi anbefaler, at du ikke indtaster nogle følsomme personoplysninger (f.eks. helbredsoplysninger) eller cpr. nr. i kontaktformularen.