25. feb 2021

Erstatning til pårørende i forbindelse med vanvidskørsel – udvidet personkreds

25. feb 2021
Med virkning fra den 1. marts 2021 er det nu muligt for en udvidet personkreds at få tortgodtgørelse, hvis man mister en nærtstående - dette kan eksempelvis være i forbindelse med vanvidskørsel

Tortgodtgørelse er navnet på den erstatning, som du har krav på, hvis du i forbindelse med en groft krænkende handling bliver påført stor sorg og følelsesmæssig smerte ved at have mistet en pårørende.

Hvem kan få tortgodtgørelse?

Indtil den 28. februar 2021 var det kun børn under 18, forældre til børn under 18, ægtefæller og samlevende, som kunne få tortgodtgørelse i forbindelse med dødsfald efter vanvidskørsel.

Efter den 1. marts 2021 udvides denne personkreds, så den nu også gælder:

  1. Udeboende voksne børn
  2. Forældre til udeboende voksne børn
  3. Samboende søskende
  4. Samboende børnebørn/bedsteforældre til samboende børnebørn

Denne personkreds vil med de nye regler kunne kræve godtgørelse for den sorg og smerte, som de bliver påført ved at miste en pårørende i forbindelse med vanvidskørsel.

Bemærk, at udvidelsen af ovenstående personkreds ikke kun gælder i forbindelse med vanvidskørsel, men også i forbindelse med andre sager om forsætligt drab og groft uagtsomt manddrab. 

Hvad kan man få i godtgørelse?

Det maksimale godtgørelsesniveau ligger på 100.000 kr. ved drab, men niveauet bliver mindre ved krænkelser, som er mindre grove end overlagt drab.

Det er dog vores opfattelse, at krænkelsen ved vanvidskørsel – specielt i byområder –  er så grov, at pårørende bør have krav på en godtgørelse i nærheden af det maksimale niveau.

Denne opfattelse bygger på, at vanvidsbilisten måtte have indset, at risikoen for at slå andre mennesker ihjel var overhængende.

Få en gratis vurdering af din sag

HjulmandKaptain står til rådighed med en gratis vurdering af din sag, hvis du selv er kommet til skade, eller du har mistet en nærtstående på grund af uheld i trafikken. 

Tak for din henvendelse

Vi har sendt dig en kvittering via mail og kontakter dig hurtigst muligt.

Har du en sag, hvor du mangler advokathjælp?

Vores advokater står klar til at hjælpe

Vil du vide mere, eller har du brug for hjælp, så udfyld felterne. Så kontakter vi dig hurtigst muligt og senest den følgende hverdag.

Vi anbefaler, at du ikke indtaster nogle følsomme personoplysninger (f.eks. helbredsoplysninger) eller cpr. nr. i kontaktformularen.

Se vores persondatapolitik her