Ved dødsfald

Når man mister en person, man holder af, kommer der en følelse af tab og tomhed. Sorgen fylder, og det kan være svært at finde overskud til de juridiske og praktiske spørgsmål, der følger med.

Vi hjælper med at få overblik over situationen

De juridiske spørgsmål, der melder sig, behøver familien ikke selv at tage stilling til. Advokaterne hos HjulmandKaptain står til rådighed og kan give svar på spørgsmål som:

  • Skal boet skiftes (overtages), eller kan det bedre betale sig at lade være?
  • Hvilken skifteform skal man vælge?
  • Vil man hæfte for afdødes gæld?
  • Kommer der forsikringer til udbetaling?
  • Er der nogle praktiske forhold, der ændres nu - boligforhold, økonomi, pensionsforhold?

 

Vi kan give hurtige svar inden mødet i skifteretten. I en svær tid kan vores rådgivning gøre situationen mere overskuelig og give tryghed og ro til at bearbejde sorgen.

 

Hvornår bør man inddrage advokaten?

Normalt anbefaler vi, at man retter henvendelse til os kort efter, begravelsen har fundet sted. Men hvis afdøde har drevet virksomhed, bør vi kontaktes så hurtigt som muligt efter dødsfaldet.

  

Bobehandling

At udlægge boet

Hvis afdøde efterlader mindre end 40.000 kr., til de pårørende, når begravelsen er betalt, bliver der tale om boudlæg. Ved boudlæg er det de efterladte, der skal dække udgifterne for begravelsen. Men de hæfter ikke for afdødes gæld.

 

At sidde i uskiftet bo

Når en gift person dør, vælger mange ægtefæller at sidde i uskiftetbo. Denne løsning kræver, at der i ægteskabet er fællesbørn, og at afdødes eventuelle særbørn samtykker. Selv om denne skifteform er hyppigt anvendt, er den ikke nødvendigvis den mest hensigtsmæssige. Som længstlevende skal man være opmærksom på, om afdøde efterlader sig gæld eller har forsikringer eller erstatning til udbetaling, inden man træffer afgørelse om at sidde i uskiftet bo. For at være sikker på, at man vælger den mest hensigtmæssige løsning, kan det betale sig at kontakte HjulmandKaptain.

 

Dødsboer behandles af skifteretten. Her afgøres det på baggrund af faktiske forhold som familie, formue og testamente, hvilken skifteform, der vil fungere bedst. Typisk vil man som pårørende blive kontaktet af skifteretten efter dødsfaldet.

 

Skifteformer

At skifte privat

Hvis afdøde efterlader en formue, kan boet skiftes privat. Privat skifte forudsætter, at samtlige arvinger er enige om det. Som arving har man mulighed for at udstede en fuldmagt til den advokat der behandler boet. Derefter anmoder advokaten skifteretten om privat skifte. 

Vi kan efter aftale med arvingerne sørge for

  • At fordele og afhænde boets ejendele, herunder fast ejendom
  • At udarbejde opgørelser til skattevæsenet
  • At udarbejde et endeligt regnskab for boet

 

At skifte ved bobestyrer

Et alternativ til privat skifte er, at boet behandles af en af vores advokater, som er udnævnt til autoriseret bobestyrer af skifteretten. Det kan for eksempel ske, hvis der er usikkerhed om størrelsen af afdødes formue, om arveforholdene i boet, eller hvis der ikke er enighed blandt arvingerne.

 

Valget af skifteform er ikke altid frit for de efterladte. For eksempel kan det have betydning for skifteformen, hvis afdøde har skrevet testamente. Men valget af skifteform afhænger også af andre forhold som familie og formue. Hos HjulmandKaptain har vi den erfaring og viden, der skal til for at give kvalificerede svar på de juridiske spørgsmål.

Mangler du advokathjælp?

 

Vil du vide mere, eller har du brug for hjælp, så udfyld felterne. Så kontakter vi dig hurtigst muligt og senest den følgende hverdag.

 

Vi anbefaler, at du ikke indtaster nogle følsomme personoplysninger (f.eks. helbredsoplysninger) eller cpr. nr. i kontaktformularen. Se vores privatlivspolitik her.

Tilmeld dig
HjulmandKaptains
nyhedsbrev

Få nyheder, invitationer til arrangementer, gode råd og viden om jura inden for de fagområder, der interesserer dig.

 

Tilmeld nyhedsbrev